Topman Abraham Samad van de anticorruptiecommissie in Indonesië is door de politie beschuldigd van valsheid in geschrifte. Hij is de tweede man in een hoge positie binnen de commissie die wordt verdacht van fraude.
De politie maakte dinsdag tijdens een persconferentie bekend dat Samad wordt verdacht van het vervalsen van een document in 2007.
Bambang Widjojanto, die onder leiding van Samad bij de commissie werkt, werd vorige maand al door de politie aangewezen als verdachte van een fraudezaak uit 2010. Hij wordt beschuldigd van meineed. Over beide zaken zijn geen verdere details vrijgegeven.
De anticorruptiecommissie en de politie ruziën voortdurend met elkaar. De politie geldt als een van de corruptste instellingen in Indonesië. Zij heeft de bevoegdheid individuen van zaken als corruptie te beschuldigen zonder dat nader toe te lichten.
Widodo wil corruptie bestrijden
President Joko Widodo werd vorig jaar onder meer gekozen omdat hij beloofde de corruptie hard aan te pakken. In januari kwam hij in de problemen toen hij driesterrengeneraal Budi Gunawan voordroeg als hoofd van de politie.
Het bureau dat is belast met de uitroeiing van de corruptie in Indonesië, beschuldigde Gunawan ervan dat hij er in een eerdere functie verdachte bankrekeningen op na zou hebben gehouden. Een rechtbank bepaalde maandag dat de beschuldiging niet houdbaar is. De president heeft Gunawan nog niet benoemd.
Indonesië staat te boek als een van de meest corrupte landen, volgens de graadmeter van Transparency International. Op de ranglijst, van minst corrupt naar meest corrupt, staat het land op de 107e plek van de 175 onderzochte landen. Meest corrupt zijn Somalië en Noord-Korea.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl